Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016 21:54

Ανάλυση μαλλιών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ποσοτική ανάλυση δείγματος μαλλιών 

Ποσοτική ανάλυση δείγματος μαλλιών για προσδιορισμό του περιεχομένου τους σε μέταλλα

Γίνεται προετοιμασία και διάλυση των τριχών και το υγρό που προκύπτει μετράται για μέταλλα με φασματοσκοπία ατομικής απορρόφησης είτε ανάλυση ενεργοποίησης με νετρόνια ή ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροκαθετήρα, που επιτρέπουν ακριβείς προσδιορισμούς πολλών ιχνοστοιχείων σε συγκεντρώσεις από 0,1 μγρ ανά γραμμάριο.

Τα πλεονεκτήματα της ανάλυσης μαλλιών σε σύγκριση με την ανάλυση αίματος και ούρων:

-Τα μαλλιά παρέχουν καλύτερη εκτίμηση των ομαλών συγκεντρώσεων των μεταλλικών στοιχείων, επειδή αυτές αντικατοπτρίζουν τα μέσα επίπεδα κατά την περίοδο της ανάπτυξης.

-Στα μαλλιά μπορεί να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες μεταβολές της συγκέντρωσης των ιχνοστοιχείων. Καθώς, τα μαλλιά μεγαλώνουν, αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των μετάλλων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και τα διάφορα μήκη της τρίχας δείχνουν την μεταβολή στο περιεχόμενο σε μέταλλα στις αντίστοιχες περιόδους. Έτσι, μπορεί να εκτιμηθεί και η κατάσταση των μεταλλικών στοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

-Οι τρίχες των μαλλιών είναι αδρανείς και χημικά ομοιογενείς ουσίες και οι μεταλλικές ουσίες που εναποτίθενται σε αυτές, μένουν μόνιμα.

-Οι συγκεντρώσεις των ιχνοστοιχείων είναι υψηλότερες στα μαλλιά από ότι στους ιστούς του σώματος. Τα επίπεδα του χρωμίου είναι 50 φορές υψηλότερα από το αίμα και τα επίπεδα του κοβαλτίου είναι 100 φορές υψηλότερα.

-Τα μαλλιά δείχνουν τα περασμένα και τα πρόσφατα ποσοστά των ιχνοστοιχείων και γίνεται σύγκριση αναδρομικά.

-Η συλλογή μαλλιών είναι εύκολη και ανώδυνη και δεν φθείρεται το υλικό.

Τα μειονεκτήματα της ανάλυσης μαλλιών σε σύγκριση με την ανάλυση αίματος και ούρων

-Μερικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν διακυμάνσεις σε διάφορα σημεία του κρανίου. Καλύτερα να λαμβάνονται οι κοντές τρίχες του πίσω μέρου του κεφαλιού. 

-Το πλύσιμο των τριχών γίνεται με διαλυτικά και αντιδραστήρια καθαρισμού και μπορεί να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα.

-Επίσης οι βαφές που χρησιμοποιούνται ξεπλένουν τα ιχνοστοιχεία.

-Τα είδη κομμωτικής περιέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο και απορροφούνται αυτές οι ουσίες από τις τρίχες. Και τέλος υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις τιμές των συγκεντρώσεων των ιχνοστοιχείων στα μαλλιά και στο σώμα.

Στα μαλλιά μπορούν να μετρηθούν τα τοξικά μέταλλα.

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων της ανάλυσης μαλλιών

Υπάρχει συσχέτιση με τα χαμηλά επίπεδα χαλκού και τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου και της υψηλής πίεσης στο αίμα σε ενήλικες και παιδιά.

Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στα μαλλιά σχετίζονται με το νανισμό.

Οι σχιζοφρενείς έχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου, χαμηλά σιδήρου, υψηλά επίπεδα χαλκού και χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου.

Όσοι έχουν αρθρίτιδα έχουν στα μαλλιά υψηλά επίπεδα μολύβδου, χαμηλά επίπεδα σιδήρου, χαμηλά επίπεδα χαλκού, χαμηλά επίπεδα μαγγανίου, υψηλά επίπεδα ασβεστίου και χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

Οι διαβητικοί έχουν στα μαλλιά τους χαμηλά επίπεδα χρωμίου, χαμηλά επίπεδα μαγγανίου και ψευδαργύρου και πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου.

Αν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα μεταλλικών ουσιών στα μαλλιά πρέπει να γίνουν αλλαγές στη διατροφή και να ληφθούν συμπληρώματα των μεταλλικών ουσιών που λείπουν και τα βασικά μέταλλα που υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα πρέπει να περιορισθούν για να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Για την απομάκρυνση των τοξικών μετάλλων απαιτείται η λήψη υψηλών ποσοτήτων ασβεστίου με βιταμίνη C και πηκτίνη.

Διαβάστε, επίσης,

Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;

Κόλπα για να έχετε πυκνά μαλλιά

Η ανανέωση του σώματος

Η φροντίδα των μαλλιών τη νύχτα

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε αν σας πέφτουν τα μαλλιά

Η ζωή της τρίχας

Διαβάστε για το δερματικό σύστημα

Διαβάστε για την τριχόπτωση

Χρήσιμες πληροφορίες για το σελήνιο

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 741 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 15:21
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd