Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 17:51

Χρήσιμες πληροφορίες για το έλαιο ηρανθέμων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Evening Primrose Oil

 

Η Oenothera biennis ή ηράνθεμο η Oenothera erythrocepala-Ονοθέρα η ερυθροσέπαλη-άγριο νυχτολούλουδο ανήκει στην οικογένεια των Οναγρίδων.

Το έλαιο νυχτολούλουδου παράγεται από το φυτό. 

Είναι διετές φυτό, ελαφρά χνουδάτο και διακλαδιζόμενο κατά την ανθοφορία. Έχει φύλλα επαλλασσόμενα, λογχοειδή με κόκκινες νευρώσεις.  Τα άνθη του είναι κίτρινα, μεγάλα χωνοειδή με κοκκινωπά σέπαλα και είναι έντονα αρωματικά κατά τη νύχτα.

Είναι και καλλωπιστικό και ανθίζει τον Μάη. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, και ανοίγουν εμφανώς  κάθε βράδυ που παράγουν ένα ενδιαφέρον θέαμα και άρωμα και γι΄αυτό ονομάζεται και νυχτολούλουδο.

Ο καρπός είναι μια κάψουλα 2-4 εκατοστών που περιέχει πολλούς 1-2 mm σπόρους, που απελευθερώνονται όταν η κάψουλα διαιρείται σε τέσσερα τμήματα. Οι σπόροι του φυτού είναι σημαντική τροφή για τα πουλιά.

Είναι ιθαγενές φυτό της Αμερικής και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, όπου πια το βρίσκουμε αυτοφυές.


Χρήσιμα μέρη νυχτολούλουδου

Οι ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα του


Δραστικές ουσίες νυχτολούλουδου

Τα άνθη του περιέχουν αιθεριο έλαιο με κύριο συστατικό το λινολεϊκό οξύ.

Οι ώριμοι σπόροι περιέχουν περίπου 7-10% γ-λινολενικό οξύ (GLA) που είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ.

Το έλαιο νυχτολούλουδου  που περιέχει GLA, συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, και θεωρείται ένα διατροφικό συμπλήρωμα.

Τα φύλλα του φυτού είναι βρώσιμα και παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν ως φυλλώδες λαχανικό. 

Το έλαιο νυχτολούλουδου περιέχει "λιπαρά οξέα". Το γ- λινολεϊκό οξύ παράγεται στο σώμα, όπως το λινελαϊκό οξύ, αλλά σε ορισμένες καταστάσεις ή παθήσεις η σύνθεσή του παρεμποδίζεται ή δεν είναι επαρκής. Μερικές γυναίκες με πόνο στο στήθος μπορεί να μην έχει αρκετά υψηλά επίπεδα ορισμένων λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζονται με παθήσεις,όπως η αρθρίτιδα και το έκζεμα. Το GLA λειτουργεί σαν πρόδρομος των προσταγλανδινών.


Ιατρικές χρήσεις του νυχτολούλουδου

  • Το νυχτολούλουδο θεωρείται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο GLA που περιέχει.
  • Το έλαιο νυχτολούλουδου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του εκζέματος, της ατοπικής δερματίτιδας, της ψωρίαση, και της ακμής. 
  • Επίσης, προκαλεί μείωση της πίεσης του αίματος, με ευεργετικές επιπτώσεις για τη λειτουργία της καρδιάς και την υγεία. 
  • Το ενεργό συστατικό του ελαίου ηρανθέμων χρησιμοποιείται και για τον πόνο στο στήθος. Το  Evening Primrose Oil περιέχει ανοσοενισχυτική βιταμίνη Ε  και μπορεί να μειώσει τον πόνο του μαστού.
  • Επίσης, χρησιμοποιείται ως αντικαρκινικός παράγοντας και για διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Έχει στυπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και συστήνεται σε προβλήματα του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, όπως βήχα, άσθμα, δυσπεψία, ατονία στη λειτουργία του συκωτιού, φουσκώματα και είναι ελαφρά καθαρτικό.
  • Το έλαιο ηρανθέμων κυκλοφορεί σε κάψουλες και συστήνεται για τα ψυχοσωματικά προβλήματα της κλιμακτηρίου στις γυναίκες, σε αεικίνητα παιδιά με υπερκινητικότητα στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD) και για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
  • Επίσης, χρησιμοποιείται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα αδύναμα οστά (οστεοπόρωση), το σύνδρομο του Raynaud, την σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), το σύνδρομο Sjogren, τον πόνο στο πόδι από θρόμβωση (διαλείπουσα χωλότητα), στον αλκοολισμό, στο Alzheimer, και στη σχιζοφρένειας.
  • Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λάδι νυχτολούλουδου για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τη βλάβη των νεύρων που σχετίζεται με το διαβήτη, στον κνησμό από νευροδερματίτιδα, στην παχυσαρκία και την απώλεια βάρους, στον  κοκκύτη και στις γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η ελκώδης κολίτιδα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, και το πεπτικό έλκος.
  • Οι γυναίκες χρησιμοποιούν λάδι νυχτολούλουδου κατά την εγκυμοσύνη για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης (προεκλαμψία), μείωση εργατικού δυναμικού, ξεκινώντας εργασίας, και την πρόληψη της καθυστέρησης των παραδόσεων. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν επίσης λάδι νυχτολούλουδου για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), πόνος στο στήθος, ενδομητρίωση, και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις.
  • Οι γυναίκες χρησιμοποιούν λάδι νυχτολούλουδου κατά την εγκυμοσύνη για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης (προεκλαμψία), μείωση εργατικού δυναμικού, ξεκινώντας εργασίας, και την πρόληψη της καθυστέρησης των παραδόσεων.
  • Οι γυναίκες χρησιμοποιούν, επίσης, λάδι νυχτολούλουδου για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), πόνος στο στήθος, ενδομητρίωση, και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις.

Το έλαιο ηρανθέμων  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, μια ανησυχία για τους ασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές ή που παίρνουν φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία. 

Συνιστώνται 1600 mg, 4 κάψουλες από το στόμα δύο φορές ημερησίως για διάστημα έως 12 εβδομάδων. άλλοι συνιστούν 3-6 κάψουλες την ημέρα (500 χλγρ ελαίου που περιέχουν 40 χλγρ GLA ανά κάψουλα). 

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν λάδι νυχτολούλουδου κατά την εγκυμοσύνη για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης (προεκλαμψία). 

Σε τρόφιμα, το έλαιο νυχτολούλουδου χρησιμοποιείται ως διαιτητική πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Επίσης, το έλαιο νυχτολούλουδου χρησιμοποιείται στα σαπούνια και τα καλλυντικά.

Διαβάστε, επίσης,

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ

Κρέμα για την κυτταρίτιδα

Η βιταμίνη που θεραπεύει τις κύστεις του μαστού

Μήπως πονάνε οι μαστοί σας;

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Οι καλύτερες βιταμίνες για το έκζεμα

Κύστεις μαστού

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 657 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 19:40
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Our website is protected by DMC Firewall!