Κυριακή, 27 Απριλίου 2014 07:18

Όταν η έγκυος έχει στρες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το στρες στην εγκυμοσύνη επηρεάζει και το μωρό

Μία πρωτεΐνη της εγκύου, η οποία επηρεάζεται από το στρες, επηρεάζει περισσότερα από 370 γονίδια του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του εμβρύου. 

Πολλά από αυτά τα γονίδια του εμβρύου που επηρεάζονται, παίζουν ρόλο σε λειτουργίες απαραίτητες για τη νευρολογική ανάπτυξη, όπως η χρήση ενέργειας, η πρωτεϊνική ρύθμιση και η δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Σχεδόν όλα όσα βιώνει μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλληλεπιδρούν με τον πλακούντα και μέσω αυτού φθάνουν έως το έμβρυο.

Υπάρχει και δείκτης, ο οποίος δείχνει πως η μητέρα βιώνει έντονο στρες. Όταν η μητέρα εκτίθεται σε στρεσογόνους παράγοντες, στον πλακούντα υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης OGT απ’ ό,τι στον πλακούντα γυναικών που δεν εκτίθενται σε στρεσογόνους παράγοντες. Η πρωτεΐνη αυτή είναι ιδιαιτέρως χαμηλή στον πλακούντα των αρσενικών εμβρύων, σε σύγκριση με τα επίπεδά της στον πλακούντα των θηλυκών.

Τα μειωμένα λόγω στρες επίπεδα της OGT προκαλούν αλλαγές σε περισσότερα από 370 γονίδια του εγκεφάλου των εμβρύων.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Η πρωτεΐνη αυτή δρα προστατευτικά για τον εγκέφαλο στη διάρκεια της κυήσεως. Δεδομένου, όμως, ότι τα επίπεδά της φαίνεται πως εξ αρχής είναι μειωμένα όταν κυοφορεί μια γυναίκα αγόρι, η περαιτέρω μείωσή τους λόγω του στρες της μπορεί να είναι ακόμα πιο επιζήμια για τα μωρά.

Διαβάστε, επίσης,

Στοματική υγιεινή εγκύων

Τα θαλασσινά στην εγκυμοσύνη

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας γυναίκας όταν γεννάει αγόρι;

Αυτισμός

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1134 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Απριλίου 2014 07:45
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Our website is protected by DMC Firewall!