Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 08:00

Τραχηλικός πολύποδας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολύποδες του τραχήλου της μήτρας

Ο πολύποδας του τραχήλου της μήτρας, ICD-10 N84.1 είναι ένας κοινός καλοήθης όγκος επί της επιφανείας του αυλού του τραχήλου της μήτρας. Είναι ένα μισχωτό μόρφωμα, συνήθως μονήρες, με μέγεθος από λίγα mm έως και 3 εκατοστά που προβάλλει από τον τράχηλο της μήτρας και μπορεί να αιμορραγεί, να υπάρχει ακανόνιστη έμμηνος αιμορραγία, αλλά συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Θεραπεία γίνεται με απλή αφαίρεση του πολύποδα και η πρόγνωση είναι γενικά καλή. Περίπου 1% των πολυπόδων του τραχήλου της μήτρας πολύποδες θα υποστεί νεοπλασματική αλλαγή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Είναι πιο συχνοί σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες.


Αίτια πολυπόδων τραχήλου μήτρας

Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά είναι συχνά σχετίζεται με φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας.  Μπορούν, επίσης, να προκύψει από τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων ή από φραγμένα αιμοφόρα αγγεία του τραχήλου της μήτρας.


Συμπτώματα πολυπόδων τραχήλου μήτρας

Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας συχνά δεν έχουν συμπτώματα και είναι ανώδυνοι. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν μικρή μητρορραγία, κολπική αιμορραγία σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αιμορραγία μετά το σεξ και παχιά λευκή κολπική ή κιτρινωπή έκκριση από τον κόλπο.

Διάγνωση πολυπόδων τραχήλου μήτρας

Οι πολύποδες του τραχήλου μήτρας είναι εμφανείς κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης ως κόκκινες ή μωβ προεξοχές από τον τράχηλο της μήτρας. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί από μια βιοψία του τραχήλου της μήτρας. Είναι καλοήθης, συχνά αγγειοβριθής, με υπερπλασία του ενδοτραχηλικού επιθηλίου. Ο πολύποδας μπορεί να είναι διογκωμένος από το οίδημα και τη φλεγμονή. Γίνεται επιπλέον και τεστ Παπανικολάου.


Διαφορική διάγνωση πολυπόδων τραχήλου μήτρας

Προπίπτον υποβλεννογόνιο μύωμα

Άλλα αίτια μητρορραγίας


Θεραπεία πολυπόδων τραχήλου μήτρας

Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας λαβίδες δακτυλίου. Μπορούν επίσης να αφαιρεθούν με χειρουργικό δέσιμο γύρω από το πολύποδα (περιβρογχισμό) και αποκοπή. Το υπόλοιπο της βάσεως του πολύποδα μπορεί στη συνέχεια να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας  λέιζερ ή με καυτηριασμό ή υγρό άζωτο ή νιτρικό άργυρο. Αν ο πολύποδας είναι μολυσμένος, ένα αντιβιοτικό μπορεί να συνταγογραφηθεί. Αποφυγή καταιονισμού (πλύσιμο της περιοχής με ζεστό ή κρύο νερό) μετά την επέμβαση και αποφυγή συνουσίας μέχρι την επανεξέταση (1η και 6η εβδομάδα μετά)


Επιπλοκές αφαίρεσης πολυπόδων τραχήλου μήτρας

Αιμορραγία και ήπιο άλγος

Αιμόρροια για 1 ή δύο ημέρες


Πρόγνωση πολυπόδων τραχήλου μήτρας

99% του τραχήλου της μήτρας πολύποδες θα παραμείνει καλοήθεις και 1% θα υποστεί νεοπλασματική αλλαγή. Συνήθως, δεν υποτροπιάζουν.

Διαβάστε, επίσης,

Πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή;

Για πoιους λόγους δεν μπορείτε να κάνετε παιδί

Πολύποδες μήτρας

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 11884 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 08:44
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Our website is protected by DMC Firewall!