Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:32

Σύνδρομο Meigs'

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ασκίτης, υπεζωκοτική συλλογή και καλοήθης όγκος ωοθηκών

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

To σύνδρομο Meigs', ICD-10 D27, ή σύνδρομο ωοθηκικού ασκίτη-πλευρικής συλλογής ή σύνδρομο Demos-Meigs ή σύνδρομο Meigs-Cross είναι η τριάδα ασκίτη, υπεζωκοτικής συλλογής, και καλοήθη όγκου των ωοθηκών (ινώματα, ινοθηκώματα, όγοι Brenner, αλλά και κοκκιωδών καρκινικών κυττάρων).

Το σύνδρομο Meigs' είναι, δηλαδή, ασκίτης και υδροθώρακας που σχετίζεται με ίνωμα της ωοθήκης ή άλλους πυελικούς όγκους.

Συνήθης πορεία, οξεία και υποτροπιάζουσα.

Το σύνδρομο Meigs' υποχωρεί μετά την εκτομή του όγκου. Επειδή τα διαφραγματικά λεμφικά αγγεία είναι μεγαλύτερα σε διάμετρο στη δεξιά πλευρά, η πλευριτική συλλογή είναι κλασικά στη δεξιά πλευρά.

Το άτυπο σύνδρομο Meigs', χαρακτηρίζεται από μια καλοήθη πυελική μάζα με δεξί πλευριτικό εξίδρωμα, αλλά όχι ασκίτη.

Όπως στο σύνδρομο Meigs, το πλευριτικό εξίδρωμα επιλύεται μετά την απομάκρυνση της πυελικής μάζας. 


Αίτια του συνδρόμου Meigs'

Καλόηθες ίνωμα

Όγκοι ωοθηκών

Μετακίνηση του ασκιτικού υγρού διαμέσου του διαφράγματος


Η διαφορική διάγνωση του συνδρόμου Meigs'

Προσοχή!!! Το σύνδρομο Meigs πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από πολλούς καρκίνους

Το σύνδρομο Meigs, δεδομένου ότι είναι όγκος που προκύπτει από τις ωοθήκες, πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από γυναικολογικές διαταραχές της μήτρας, όπως καρκίνο ενδομητρίου, σάρκωμα, λειομύωμα (σύνδρομο ψευδο-Meigs), διαταραχές του φαλλοπιανού αγωγού, όπως υδροσάλπιγγα, κοκκιωματώδης σαλπιγγίτιδα, κακοήθεια φαλλοπιανού σωλήνα, διαταραχές των ωοθηκών, όπως ορώδης, βλεννώδες, ενδομητριοειδές, ή διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα, όγκοι Brenner, κοκκιώδη καρκινικά κύτταρα, στρωματικούς όγκους, δυσγερμίνωμα, ίνωμα, ή μεταστατικό όγκο στην ωοθήκη.

Το σύνδρομο Meigs χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός καλοήθους στερεού όγκου ωοθηκών, με συνοδό ασκίτη και δεξί υδροθώρακα που εξαφανίζεται μετά την αφαίρεση του όγκου.

Μη γυναικολογικές αιτίες του συνδρόμου Meigs': ασκίτης, απόφραξη της πυλαίας φλέβας, κατώτερη απόφραξη της κοίλης φλέβας, υποπρωτεϊναιμία, απόφραξη αεραγωγών θώρακα, φυματίωση, αμυλοείδωση, παγκρεατίτιδα, ωοθηκική υπερδιέγερση, υπεζωκοτική συλλογή, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μεταστατικοί όγκοι στο περιτόναιο, αγγειακή κολλαγονική ασθένεια, και κίρρωση του ήπατος.

Αυτές οι ασθένειες πρέπει να αποκλεισθούν κλινικά:

Κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μάζα ωοθηκών, ασκίτη, και δεξιά υπεζωκοτική συλλογή.

Οι κακοήθειες των ωοθηκών και άλλες ασθένειες με πυελικές μάζες, ασκίτη, και πλευριτικό εξίδρωμα.

Το ιστορικό της γρήγορης συλλογής, η απώλεια βάρους με αυξημένη κοιλιακή περιφέρεια, το φούσκωμα, το διαλείπον κοιλιακό άλγος, η δύσπνοια και ο μη παραγωγικός βήχας μπορεί να βοηθήσουν στη διαφοροδιάγνωση των τοπικών παραγόντων που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Θεραπεία του συνδρόμου Meigs'

Η θεραπεία του συνδρόμου Meigs' γίνεται με θωρακοκέντηση και παρακέντηση για την αποστράγγιση της περίσσειας υγρού (εξίδρωμα), και μονομερή σαλπιγγοωοθηκεκτομή ή σφηνοειδής εκτομή για να διορθώσει την υποκείμενη αιτία και εξαίρεση του όγκου.

Διαβάστε, επίσης,

Διαφορική διάγνωση πλευρίτιδας

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστηκε 842 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 18:49
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd