Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 08:46

Το εμβόλιο του Coley για τον καρκίνο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι τοξίνες του Coley ως θεραπεία για τον καρκίνοΟι τοξίνες του Coley ή εμβόλιο του Coley ή μικτό βακτηριακό εμβόλιο του Coley είναι ένα μείγμα που αποτελείται από σκοτωμένα βακτηρίδια των ειδών Streptococcus pyogenes και Serratia marcescens και αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως θεραπεία για τον καρκίνο.

Οι παρατηρήσεις μιας σχέσης μεταξύ λοίμωξης και υποτροπής του καρκίνου χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε μια φαινομενική σχέση μεταξύ ερυσίπελα και  ύφεσης του καρκίνου.

Οι αποκαλούμενες Τοξίνες του Coley χρησιμοποιήθηκαν κατά διαφόρων τύπων καρκίνου από το έτος 1893 μέχρι το έτος 1963.


Πώς οι τοξίνες του Coley βοηθούν στην θεραπεία του καρκίνου

-Τα μακροφάγα αμύνονται κατά του καρκίνου μόνο αν υπάρχει κάποιος αναγνωρισμένος εχθρός. Καθώς ο ιστός του καρκίνου δεν αναγνωρίζεται ως εχθρός (αλλά ως φυσιολογικός ιστός του σώματος), υπάρχει ανάγκη να μεταφερθούν περισσότερα μακροφάγα στην περιοχή του καρκίνου για να αμυνθούν κατά του καρκίνου με μια λοίμωξη. Η μόλυνση προκαλεί πυρετό. Σε αντίθεση με την υπερθερμία, ο πυρετός αυτός, όχι μόνο αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος αλλά και αυξάνει την δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. 

-Στις τοξίνες του Coley είναι βιολογικά ενεργός ένας λιποπολυσακχαρίτης που προκαλεί πυρετό. Ο προκύπτων πυρετός από το λιποπολυσακχαρίτη πιστεύεται ότι αυξάνει τη λεμφοκυτταρική δραστηριότητα και ενισχύει τον παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF) ή την ιντερλευκίνη-12.

-Η στρεπτοκινάση που παράγεται από τα βακτήρια τύπου "στρεπτόκοκκου" μαζί με πλασμινογόνο από τον ασθενή, είναι οι ενεργοί παράγοντες των τοξινών του Coley. Η στρεπτοκινάση θεραπεύει την ασθένεια Buerger, που είναι μια επαναλαμβανόμενη προοδευτική φλεγμονή και θρόμβωση των μικρών και μεσαίων αρτηριών και φλεβών των χεριών και των ποδιών. Συνδέεται έντονα με το κάπνισμα, αλλά μπορεί να συμβαίνει και χωρίς τη χρήση καπνού.

-Οι τοξίνες του Coley έχουν αντιαγγειογενετικές ιδιότητες καταστέλλοντας το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των όγκων. 

-Ο υψηλός πυρετός, ο οποίος εμφανίζεται σε απόκριση στη χορήγηση του εμβολίου Coley, παράγει φλεγμονώδεις παράγοντες με συνδιεγερτική δραστηριότητα, οι οποίοι ενεργοποιούν τα δενδριτικά κύτταρα, οδηγώντας στην ενεργοποίηση των Τ κυττάρων και τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν τα καρκινικά αντιγόνα στον πληθυσμό των δενδριτικών κυττάρων.

-Οι παθογόνες ουσίες που παράγονται από βακτηρίδια, ιούς, μολυσματικούς μύκητες και άλλα παθογόνα, δημιουργούν ''pathogen associated molecular pattern'' «σχετιζόμενο με τα παθογόνα μοριακό πρότυπο» (PAMP), οδηγούν στην ενεργοποίηση και ωρίμανση των δενδριτικών κυττάρων με τα αντιγόνα του όγκου. Ένα PAMP που πιστεύεται ότι παίζει μείζονα ρόλο είναι το μη γραμμοποιημένο μοτίβο CpG που βρίσκεται στο βακτηριακό DNA. Το μοτίβο CpG αναγνωρίζεται από τον υποδοχέα τύπου 9 (TLR9) και μπορεί να προκαλέσει ισχυρή απόκριση TH1. Τα ολιγοδεοξυνουκλεοτίδια CpG είναι σύντομα μονοκλωνικά DΝΑ μόρια τα οποία περιέχουν ένα δεοξυνουκλεοτίδιο τριφωσφορικής κυτοσίνης ("C") ακολουθούμενο από ένα δεοξυνουκλεοτίδιο τριφωσφορικής γουανίνης ("G"). Το "p" αναφέρεται στη σύνδεση φωσφοδιεστέρα μεταξύ των διαδοχικών νουκλεοτιδίων, αν και κάποιο ολιγοδεοξυνουκλεοτίδιο έχει αντ 'αυτού ένα τροποποιημένο φωσφοροθειοϊκό (PS). Όταν αυτά τα μοτίβα CpG είναι μη μεθυλιωμένα, δρουν ως ανοσοδιεγερτικά. Τα μοτίβα CpG σχετίζονται με τα παθογόνα μοριακά πρότυπα (PAMPs) λόγω της αφθονίας τους στα μικροβιακά γονιδιώματα. Το CpG PAMP αναγνωρίζεται από τον δέκτη αναγνώρισης προτύπων (PRR), όπως ο υποδοχέας 9 (TLR9), ο οποίος εκφράζεται ιδιοσυστατικά μόνο σε Β κύτταρα και πλασμοκυτταρικά δενδριτικά κύτταρα (pDCs) σε ανθρώπους.

Ορισμένοι ιατροί στη Γερμανία εφαρμόζουν τις τοξίνες του Coley στους ασθενείς. Οι γιατροί  παράγουν τις τοξίνες του Coley στο εργαστήριό τους. Οι τοξίνες του Coley μπορούν να εφαρμόζονται στη Γερμανία, διότι υπάρχει "θεραπευτική ελευθερία" και ονομάζεται "Fiebertherapie" (θεραπεία πυρετού) ή καλύτερα "Aktive Fiebertherapie" (θεραπεία ενεργού πυρετού).

Η θεραπεία με υπερθερμία ή η θερμοθεραπεία δεν είναι ο ίδιος τύπος θεραπείας.

Το εμβόλιο του Coley δεν είναι κλασσικό εμβόλιο. Αντί να αποτρέπει την μόλυνση, προκαλεί αντιδράσεις λοίμωξης. Ωστόσο, το εμβόλιο του Coley μπορεί να λειτουργήσει όπως πολλά συνηθισμένα εμβόλια: προκαλεί ανοσοαπόκριση, κατά του καρκίνου. 

Οι τοξίνες του Coley αποτελούνται από ενδοτοξίνες και εξωτοξίνες.

Διαβάστε, επίσης,

Νέο εμβόλιο για τον καρκίνο

Το εμβόλιο MTH-68 στη θεραπεία του καρκίνου

Το εμβόλιο Vaxira για τον καρκίνο

Το εμβόλιο για τον καρκίνο EGF

Γιατί η γονιδιακή θεραπεία είναι η απόλυτη θεραπεία του καρκίνου

Γονιδιακή θεραπεία και εμβόλια για τις αιματολογικές κακοήθειες

Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο

Οι κυτοκίνες και οι χημειοκίνες στη θεραπεία του καρκίνου

Μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον του καρκίνου

Kαταστροφή των καρκινικών κυττάρων με κυτταροτοξικούς μηχανισμούς

Ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Τα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

Το μιτοχονδριακό μονοπάτι απόπτωσης στον καρκίνο

Τα καρκινικά μονοπάτια της απόπτωσης

Ρυθμιστικοί μηχανισμοί της απόπτωσης

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 576 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 22:50
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Our website is protected by DMC Firewall!