Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 10:19

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον Κύριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα πλαστικά μπουκάλια μολύνουν τις θάλασσες

Η παρουσία των θαλασσίων απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντολογικά προβλήματα του 21ου αιώνα.

Τα πλαστικά ευθύνονται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων θαλάσσιων θηλαστικών και πτηνών που τα καταπίνουν ή μπλέκονται σε αυτά κάθε χρόνο, αλλά έχουν και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δεν φαίνονται.

Με τα πλαστικά στον βυθό κλειστών κόλπων δημιουργούνται τεχνητά σκληρά υποστρώματα και έτσι αλλάζουν τα οικοσυστήματα του βυθού.

Επίσης, μέσω αυτών ταξιδεύουν μέσα στην υδάτινη στήλη θαλάσσιοι οργανισμοί που φθάνουν σε περιοχές στις οποίες δεν θα έφθαναν ποτέ υπό άλλες συνθήκες.

Τα πλαστικά παραμένουν αναλλοίωτα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Κατακερματίζονται και δημιουργούν τεράστιες ποσότητες μικροπλαστικών με μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα αρχικά πλαστικά.

Τα αόρατα μικροπλαστικά, που είναι μικροσκοπικά κομματάκια πολυμερών υλικών με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών, ανιχνεύθηκαν να επιπλέουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλές θάλασσες του πλανήτη. Τα μικροπλαστικά καταπίνονται ακούσια από τους θαλάσσιους οργανισμούς. Στα ψάρια ανευρίσκονται στο στομάχι τους και αλλάζουν την φυσιολογική και μεταβολική δραστηριότητα των ψαριών.

Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο  από τα πλαστικά μπουκάλια, τις πλαστικές σακούλες και τα δοχεία αποθήκευσης, το πολυπροπυλένιο από τα σχοινιά, τα καπάκια και το πολυστυρένιο από τα πλαστικά σκεύη και δοχεία, από τα φορητά ψυγεία και τις σημαδούρες εμφανίζονται στις θάλασσες σε ποσοστό πάνω από 40%.

Διαβάστε, επίσης,

Απαλλαγείτε από τις καρκινογόνες ουσίες στο σπίτι σας

Τα πλαστικά είναι υπεύθυνα για πολλές ασθένειες

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Επικίνδυνη ουσία σε αντικείμενα γενικής χρήσεως

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Ο κίνδυνος από τα πλαστικά για τα παιδιά

Οι σακούλες επικίνδυνες για τις Caretta caretta

Ενδείξεις καθαρής θάλασσας

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 595 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 18:03
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ίνδιο Είναι επικίνδυνο το κάδμιο; »
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd